Breaking

Post Top Ad

Thursday, December 15, 2022

Manakah penempatan altitud tertinggi di dunia?Penempatan kekal tertinggi di dunia ialah tempat La Rinconada di Peru, dengan 30,000 penduduk.


Tempat ini terletak pada ketinggian 5100m (16.800 kaki)! Hanya untuk menjelaskan ketinggian, pada penyakit ketinggian yang serius anda mula jatuh sakit dari 4000m (13.000ft). Dan sebenarnya penyakit ketinggian adalah masalah kekal di tempat ini. Apa yang membawa kepada banyak kematian.


Juga suhu di sini sudah tentu sangat rendah, sepanjang tahun termometer bergerak antara 8 dan -10 darjah.


Infrastruktur adalah bencana kerana ketinggian yang sukar. Hanya ada beberapa jalan yang diaspal, tiada air mengalir dan tiada sistem kumbahan. Kebanyakan rumah mengingatkan penempatan setinggan klasik.


Sekarang anda bertanya kepada diri sendiri, "Mengapa orang tinggal di sini?".


Ia adalah kerana lombong emas berhampiran. Ramai pekerja yang sangat miskin dari seluruh negara mencuba nasib di lombong ini. Para pekerja tidak dibayar gaji/upah tradisional, tetapi pada hari terakhir bulan itu mereka dibenarkan mengambil seberapa banyak batu dari lombong yang boleh mereka bawa. Berapa banyak emas yang ada di dalam batu sudah tentu adalah masalah nasib. Mereka bekerja di sana dalam keadaan yang sangat tidak berperikemanusiaan.

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad